Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies.

OK

Ytterdörrar

Det finns vanliga ytterdörrar - och det finns ytterdörrar från Ekstrands. En Ekstrands ytterdörr avviker på nästan alla punkter jämfört med vanligt förekommande produkter på marknaden. Vi sätter en ära i att utveckla dörrar som skall hålla minst lika länge som de vi tillverkade för över 50 år sedan, som fortfarande är i bruk, lika snygga och funktionsdugliga nu som då.

En ytterdörr från Ekstrands...

En EKSTRANDS ytterdörr avviker på nästan alla punkter jämfört med vanligt förekommande produkter på marknaden. Vi sätter en ära i att utveckla dörrar som skall hålla minst lika länge som de vi tillverkade för 50 år sedan, som fortfarande är i bruk, lika snygga och funktionsdugliga som då. Här listar vi några vanligt förekommande skillnader.

 

Ytterdörrar med marknadens lägsta U-värde som standard

Väljer du ett fönster eller en ytterdörr från Ekstrands så gör du också det bästa miljövalet. Ett miljövänligare val som dessutom är det bästa. Vi använder inga lösningsmedel eller miljögifter vid tillverkningen.

En ytterdörr från Ekstrands har även överlägsen isolerförmåga - produkten består av avancerade materialkombinationer som har decennier av utveckling bakom sig. Den senaste tekniken används vid tillverkning och varje dörr färdigställs manuellt av skickliga hantverkare. Varje ytterdörr är unik. Ytskiktet på dörrbladet är väderbeständigt och alla trädetaljer doppgrundas med linolja, detta är några detaljer i tillverkningsprocessen som gör en ytterdörr från Ekstrands unik. Konstruktionen är patenterad. U-värdet för hela konstruktionen är 0.73W/(m²K) och är CE certifierat.

 

Ädelträ bättre än teak

Att värma trä för att få det hårdare och mera resistent mot ödeläggande svamp och röta är en urgammal kunskap. T.ex. lade man staketstolparnas spetsar i elden så att träet kolnade på ytan innan det grävdes ner. Det som händer med träet är att ligninet, sockerämnena, bränns. På samma sätt som pärlsockret på en kanelbulle blir bränt och brunt om det utsätts för höga temperaturer.

På senare tid har man forskat fram moderna metoder att värmebehandla trä och funnit mycket användbara egenskaper. Om trä värmebehandlas rätt så blir det hårdare, mera tåligt mot intryckningar och mera resistent mot träförstörande svampar. Svamparna får inget kvar att leva på eftersom de höga temperaturerna bränner sönder ligninet. Färgen på träet blir beroende på hur länge träet är i ugnen mer eller mindre mörkt.

Genom processen får man Thermoträ. Vi använder oss huvudsakligen av värmebehandlad ek som vi valt att kalla för Ädelträ. Dels för att detta är i sig är ett ädelt träslag, men också för att det genom värmebehandlingen nu blivit vidare förädlat.

Ädelträ kräver mindre underhåll än naturell ek. Det spricker inte så lätt som obehandlat trä, tar upp och avger vatten mindre och långsammare. Endast efter lång exponering blir ytan grå, dock inte missfärgad på vägen dit som naturell ek. Däremot ljusnar träet allteftersom ljus, väder och vind bearbetar ytorna. Detta kan motverkas genom att ytorna stryks med pigmenterad olja. Använd vår UV olja för bästa resultat. Man kan även använda Roslagsmahogny (linolja, trätjära och balsam-terpentin). 

Ett idealiskt trä för ytterdörrar tack vare sin hårdhet. Och det bästa av allt är att träet är inhemskt och inte kommer från regnskogarna!

 

CE-Certifierad prestanda

Ekstrands ytterdörrar har marknadens lägsta u-värde 0.73W/(m²K) som standard. Vår CE certifiering av ytterdörrar innebär även att lufttäthet, värmeisolering, regntäthet m.m. CE-certifierats. 

Ekstrands ytterdörr består av avancerade materialkombinationer som har decennier av utveckling bakom sig. Målade ytterdörrar har ytskikt som är väderbeständigt, som inte sväller eller krymper. På trädörrar används massivträ istället för faner.