Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies.

OK

Dörrar & Fönster som tar hänsyn till miljön

Väljer du ett fönster eller en ytterdörr från Ekstrands så gör du också det bästa miljövalet. Hos oss går dessutom bättre miljöval hand i hand med längre livslängd. Vi är t.ex. ensamma om att lämna 10 års garanti på målningen (5 år vid kustnära område). Vi skall berätta varför!

LÖSNINGSMEDEL OCH MILJÖGIFTER
Som träskydd på fönster och dörrar har man i decennier använt färg och impregnering med miljöfarliga lösningsmedel och miljögifter. Dessa system är ur industriellt perspektiv enklast att använda eftersom de är snabbtorkande. Men utvecklingen har gått framåt och det finns alternativ idag. Ekstrands har varit med från början i utvecklingen av miljövänligare vattenburna färgsystem. Redan på 80-talet lackerades våra ytterdörrar med miljövänligare färger. Det färgsystem som Ekstrands använder sig av idag har dessutom visat sig överlägset i oberoende tester:

Larco testrapport nr. P801026 af d. 22.1.09 enligt EN 927-2 och EN 927-3, Larco testrapport nr. 32/07/9079/01 af d. 12.01.09 enligt EN 599-1/klass 3a, Larco testrapport nr. 290/75903/51 af d. 13.9.88 enligt prEN 927-3, Larco testrapport nr. 320-42409/50 af d. 29.9.95 enligt prEN 927-3, samt forskningsprojekt: AIR3-CT94- 2463 och CTBA/FINEURO. Våra ytterdörrar är dessutom garanterat fria från formaldehyd. Något vi troligen är helt ensamma om i branschen.

VARFÖR ANVÄNDER INTE ALLA TILLVERKARE MILJÖVÄNLIGARE FÄRG?
Idag går det att miljöcertifiera fönster & dörrar. Men en Svanenmärkning begränsar dock inte vacumimpregnering med lösningsmedel. Ej heller miljögifter som bly eller färgsystem som innehåller lösningsmedel. Det ställs alltså låga krav på tillverkarna. Vattenbaserade färgsystem är svårare att jobba med. De medför t.ex. längre torktider som innebär längre produktionstider. Ekstrands har trots detta sedan 90-talet valt att använda och utveckla vattenburna färgsystem.

ÅTERVINNING
Våra träfönster är återvinningsbara. Beslag och glas avlägsnas innan fönstret går som brännbart.

MILJÖTÄNKANDE I ORGANISATIONEN
Ekstrands har i decennier källsorterat allt avfall från produktion. För oss en självklarhet. I vårt dagliga arbete sker en kontinuerlig uppgradering till energieffektiva alternativ. Sedan många år tillbaka har vi konverterat våra 50.000 m2 produktionsytor till fjärrvärme från förnybara energikällor. Dessutom deltar vi i ett lokalt kretslopp där fabriken levererar briketter av avfallet till fastbränsle pannor på samma ort.

Självfallet deltar vi också i organisationer för återvinning av emballage etc.